сряда, 29 юни 2016 г.

За сутрешните блокове от последните седмици...

Има ли някой, който да не започва деня си, избирайки от дистанционното поне един от сутрешните блокове по родните телевизии? Е, сигурно има, но повечето от нас, които се стягат за поредния работен ден или тези, които просто са решили да се поизлежават, ей така, избират да започнат утрото си с Антон Хекимян, Ани Цолова и Виктор Николаев, или някой друг водещ екип на сутрешен блок в националния ефир. 

*****
Повечето сутрешни блокове започваха през последните няколко седмици със следните три водещи теми:

1. Стрелбата в Слънчев бряг, при която бе прострелян Митьо Очите;
2. Трагедията с гимнастичката от националния отбор по художествена гимнастика Цветелина Стоянова;
3. Британският референдум (Брекзит); 

*****
Първо, за "Добро утро", няколко сутрини се събуждахме с натрапчивата мисъл, дали се е подобрило здравословното състояние на Митьо Очите? Разбрахме на колко места е прострелян, с колко куршума, как е прострелян, от кого е прострелян, защо е прострелян...Малко остана и самите журналисти да изпреварят МВР и да направят сами възстановка на събитията, довели до стрелбата...Защото, може би, ние зрителите не сме останали достатъчно наясно с подробностите, кой и защо гърмя по Митьо Очите. 

*****   
Следващото събитие, което "изхрани" за седмица-две напред родната журналистика, беше трагедията с гимнастичката Цветелина Стоянова. 
Десетки  журналистически екипи "разследваха" за събитията предшестващи жестокия полет на Цветелина Стоянова от шестия етаж на един софийски жилищен блок. Журналисти, психолози, някогашни величия в художествената гимнастика, и една дузина коментатори се надпреварваха, кой ще даде най-точна оценка за състоянието на Цвети Стоянова и причините, които са я подтикнали да "падне", "скочи" или "полети" . 
След като разкостиха всичко що му викат "личен живот", журналистите се втурнаха към Израел, където "на живо" отразяваха представянето на съотборничките на Стоянова на европейското първенство.  
Не пожалиха с въпросите си и Любомира Казанова, която бе извикана в последния момент да замести Цветелина Стоянова. Не стига това, ами Казанова трябваше да се сблъска, както и самата тя си призна с вълна от негативни коментари и злобно отношение от страна на "многострадалния български народ", все едно тя е виновна, за случилото се със Стоянова...Но тя издържа на натиска и откъм тази страна на медала, защото "народната любов" не й попречи, да представи възможно най-достойно страната ни в Израел. 
  *****
Без съмнение, случилото се с Цветелина Стоянова разтърси държавата през последните седмици. Само че,  родните журналисти се нахвърлиха, така, както хищни хиени върху едно малко и немощно добиче, изостанало от стадото. Не само че прекалиха, но и ще продължат да повтарят  същия сценарий при всеки следващ подобен случай, в опита си да "натъртят" колко ги е грижа за обекта на техните стотици репортажи, които ни пробутват всяка сутрин, обед или вечер...

******
Малко преди да излязат окончателните резултати от референдума във Великобритания, имах чувството, че съм попаднал на предварително написани статии в интернет, относно провалът на привържениците за напускане на ЕС и победата на европейската цивилизация над британския провинциализъм...
Вероятно някои журналисти решиха, че резултатите от Лондон и още няколко по-големи градове няма да променят съществено крайните резултати, и избързаха с евро-шампанското...
******
Седмица по-късно си задавам следния въпрос: българите във Великобритания ли напускат ЕС или самите британци? Защото пространното отразяване на събитието, което безспорно е от огромно значение за бъдещето на континента ме навежда на тази мисъл...
Вместо да да търсят причините, защо британците предпочетоха "Брекзита" пред идеята да продължат да съжителстват под един покрив с Юнкер, Меркел, Оланд и Шулц, журналистите масово започнаха да "завръщат" Великобритания с въображаеми нови "референдуми", и как едва ли не българите на Острова вече стягат куфарите обратно за Терминали 1 и 2 - "пристигащи".

Няма коментари:

Публикуване на коментар